Vakantie Samos

Tijdens onze vakantie op het mooie griekse eiland Samos, hebben wij erg genoten van de gastvrijheid van de eilandbewoners, het mooie weer, de schitterende bosrijke omgeving en de gemoedelijke sfeer.
Pythagorion is een mooi stadje dat gesitueerd is rond een haventje. Op de kade van de haven vinden de belangrijkste toeristische activiteiten plaats. De kade is erg druk en een bezoek aan de straten achter de kade mag daarom voor geen enkele bezoeker ontbreken!

Hoogtepunt van onze vakantie was een wandeling van circa 13 km vanuit het dorpje Mytilini naar Pythagorion, de plaats waar wij verbleven. De wandeling is opgenomen in het boekje "Wegwijzer voor Samos" van Brian en Eileen Anderson (ISBN 1-85691-123-3).
De wandeling vond plaats in augustus 1999, het is in deze zomermaanden echter zo warm dat het verstandig is om vroeg te starten zodat je aan het begin van de middag terug bent op je vakantiebestemming. De tocht leidde ons langs het kerkhof van Mytelini door de olijfboomgaarden naar het kerkje van Profitis Ilias. Vanaf het kerkje liep een breed zandpad door een dal naar het klooster van Ag. Triades. Van daaruit vervolgde de weg zich parrallel aan de berg richting een picknickplaatsje met een schitterend oude plataan. Het picnickplaatsje ligt iets van de route maar is het bezoek meer dan waard! Vanaf dit punt een schitterend uitzicht op Turkije. De route vervolgt over een zandpad omhoog richting de kam van de berg Kastri. Op de bergkam aangekomen doemde het plaatsje Pythagorion in de diepte op (zie foto boven). Een afdaling langs het klooster Moni Spilianis bracht ons uiteindelijk terug naar ons verblijf in Pythagorion.


 

Tijdens ons verblijf op Samos zijn we een dag naar het eilandje Pathmos geweest met zijn klooster van Johannes de Doper en het fort op de top van de berg.

Het plaatsje is als labyrinth opgezet om vijandige troepen in de oudheid het belegeren onmogelijk te maken. Het dorpje rond het fort bestaat oud kleine steegjes met mooie witte gebouwen en is zeker de moeite van een bezoek waard, vooral omdat de boottocht vanaf Samos een belevenis is!

 

 


Eetgelegenheden zijn er voldoende in Pythagorion al vallen de gelegenheden op de kade van het haventje wat tegen. Voor een goede eetgelegenheid moeten de straatjes achter de kade bezocht worden. Een aanrader qua eten is het griekse restaurant aan het einde van de kade. Probeer zeker eens de inkvis, de foto hierboven laat zien hoe dit overdag aan een waslijntje gedroogd wordt zodat het s'avonds geserveerd kan worden.

Wilt u meer weten over Samos of onze vakantie? Stuur een E-mail en u krijgt antwoord op al uw vragen.

 

© L.J.M. Eykelkamp